Cel mai mare magazin online de usi din Romania!

5 Sfaturi de Aur: Cum îți menții ușile de interior ca noi pentru mai mult timp

5 Sfaturi de Aur: Cum îți menții ușile de interior ca noi pentru mai mult timp

5 Sfaturi de Aur: Cum îți menții ușile de interior ca noi pentru mai mult timp

Ușile de interior joacă un rol crucial în estetica și funcționalitatea casei tale. De la separarea spațiilor până la oferirea intimității necesare, ușile de interior sunt elemente esențiale în orice locuință. Dar cât de des te gândești la întreținerea lor? O întreținere corespunzătoare nu doar că menține aspectul plăcut al ușilor, dar și prelungește durata lor de viață. Și dat fiind faptul că nu este un produs pe care să îl schimbi foarte des, deoarece de obicei schimbarea ușilor vine și cu o renovare la pachet, îți dorești să le păstrezi ca noi pentru mai mulți ani!

În acest articol îți oferim cinci sfaturi de aur pentru a te asigura că ușile tale de interior arată și funcționează impecabil pentru cât mai mult timp, iar la final un bonus din categoria Tips & Tricks pentru a-ți simplifica munca.
 

Vom discuta despre:

  1. Alegerea produselor de curățare potrivite
  2. Lustruirea și redarea aspectului nou
  3. Ungerea / lubrifierea balamalelor și mânerelor
  4. Reglajul balamalelor
  5. Verificarea uzurii și repararea promptă


Întreținerea ușilor de interior este esențială pentru a păstra valoarea estetică și funcțională a locuinței tale. Ușile curate și bine întreținute contribuie la un aspect general îngrijit al casei și pot preveni deteriorările care ar necesita reparații costisitoare sau înlocuiri premature. În plus, nu-ți dorești ca ușile să arate mereu ca în prima zi?

O întreținere regulată nu doar că îmbunătățește aspectul ușilor, dar și asigură funcționarea lor corectă. Ce poate fi mai enervant decât o ușă care scârțâie? Sau care trebuie forțată pentru a putea fi închisă?

Prin urmare, este important să acorzi atenție întreținerii ușilor de interior, iar sfaturile următoare te vor ajuta să faci acest lucru într-un mod eficient și simplu.

 

1. Alegerea produselor de curățare potrivite

Primul pas în întreținerea ușilor de interior este alegerea produselor de curățare potrivite. Este esențial să utilizezi produse de curățare blânde, non-abrazive, care să nu deterioreze suprafața ușilor. Cu siguranță ai în arsenalul tău de luptă pentru curățenie aceste produse, iar dacă totuși nu le ai, consideră-le o investiție infimă pentru beneficiile preventive pe care ți le va aduce.
Totuși, trebuie să ai în vedere că aceste produse trebuie alese în funcție de materialul ușilor.

 

 

Prin urmare:

  • Pentru ușile din lemn, optează pentru soluții de curățare special concepute pentru lemn sau pentru un amestec simplu de apă și săpun neutru. Evită produsele care conțin alcool sau amoniac, deoarece acestea pot usca și deteriora finisajul lemnului sau al lacului.
  • Pentru ușile din metal sau sticlă, folosește produse recomandate pentru aceste materiale. În general, o soluție de apă și oțet alb poate fi eficientă pentru curățarea ușilor din sticlă, oferind în același timp un luciu frumos.
  • Pentru ușile vopsite recomandăm soluții pe bază de apă și săpun delicat, detergenți pentru suprafețe delicate sau oțet diluat – o soluție de apă cu oțet (raport 1:1) poate fi folosită pentru a îndepărta murdăria ușoară fără a afecta vopseaua. Testează mai întâi pe o zonă mică.
  • Pentru ușile laminate alege spray-uri antistatice, ele fiind utile pentru a preveni acumularea prafului, menținând suprafața curată cât mai mult timp, sau șervețele umede pentru mobilă – special concepute pentru curățarea mobilei sau suprafețelor din plastic, ce pot fi utilizate și pe ușile foliate. Soluțiile recomandate pentru ușile vopsite pot fi folosite și pe ușile laminate, aducând aceleași rezultate.
 

 


 

2. Lustruirea ușilor și redarea aspectului de nou

 

 

Ștergerea prafului și lustruirea sunt esențiale pentru menținerea aspectului plăcut al ușilor de interior. Pentru a îndepărta praful, folosește o cârpă moale din microfibră, care să nu zgârie suprafața.

Începe prin a șterge ușa de sus în jos pentru a preveni răspândirea prafului. Dacă ușa are detalii decorative, utilizează o perie moale pentru a curăța zonele mai greu accesibile.

După ce ai terminat de șters praful, aplică un produs de lustruire adecvat materialului ușii tale.

  • Pentru ușile din lemn, un ulei de lemn sau un polish pentru mobilă poate adăuga un luciu frumos și proteja suprafața.
  • Pentru ușile din metal sau sticlă, un produs de lustruire specific acestor materiale va oferi rezultate optime.
  • Pentru ușile vopsite sau laminate, alege un spray antistatic pentru suprafețe special creat pentru suprafețe din plastic – aceste soluții nu doar că ajută la lustruirea suprafețelor, dar și previn acumularea prafului și a electricității statice, menținând aspectul lucios pentru mai mult timp.

 


3. Lubrifierea balamalelor și mânerelor

Nimic nu poate fi mai enervant decat o usa care scartaie sau trebuie fortata pentru a putea fi inchisa. Pentru a preveni acest cosmar sa se intample și pentru a asigura funcționarea lină a ușilor, este important să lubrifiezi periodic balamalele și mânerele. Acest proces este simplu și necesită doar câteva minute, dar poate prelungi considerabil durata de viață a ușii si poate preveni aparitia nervilor. 

Începe prin a curăța balamalele și mânerele cu o cârpă umedă pentru a îndepărta praful și murdăria acumulată. Aplică apoi un lubrifiant special pentru uși, cum ar fi un ulei de silicon sau un spray cu teflon. Tip: Evită utilizarea uleiului de mașină, deoarece acesta poate atrage praful și murdăria.

După aplicarea lubrifianwrm produsul și a asigura funcționarea lină a balamalelor și mânerelor.
 



 

4. Reglajul balamalelor

Reglarea balamalelor ușilor de interior este necesară atunci când ușa nu se închide sau deschide corect, se freacă de cadru sau stă neuniform. In aceste situatii trebuie actionat imediat deoarece utilizarea usii in aceste conditii va genera pagube mai pari precum deterioararea suprafetei usilor in zona de frecare, zgarierea suprafetei vopsite sau exfolierea laminatului.

Reglarea poate fi făcută în funcție de tipul de balamale. Înainte de reglare, verifică dacă toate șuruburile sunt bine strânse, deoarece uneori problemele sunt cauzate de șuruburi desfăcute. Dacă una dintre balamale este slăbită, strânge-le folosind o șurubelniță adecvată.

Pașii pentru reglarea balamalelor:

Identificarea tipului de balama: Cele mai comune balamale pentru uși de interior sunt:

Balamale simple : Permit reglarea pe 2 directii stanga - dreapta,  inclinare fata de toc. Reglajul se face prin strângerea sau slăbirea șuruburilor. 
- Balamale reglabile cu șuruburi de ajustare sau Balamale cu Ajustare pe 3 directii: Aceste balamale moderne permit reglaje precise pe trei direcții: în sus și în jos, stânga și dreapta, precum și în înclinare.

4.1 Reglarea balamalelor simple

Pentru mișcarea ușii în stânga sau dreapta (reglare pe orizontală) reglam balamaua de pe foaia de usa. Pentru a muta usa spre stanga invatim balamaua pe foaia de usa si facem o rotatie completa. Testam si repetam daca este cazul.
Pentru ajustarea înclinării (înainte și înapoi) De obicei aceasta ajustare se face atunci cand foaia de usa nu 'calca' bine pe chender si in felul acesta nu etanseaza. Sau atunci cand este stransa prea tare si si usa trebuie fortata pentru a fi inchisa. 
  4.1.1  Ajustarea inclinarii la tocul fix - Pentru a apropia foaia de usa spre toc infiletam balamaua de pe toc si facem o cursa completa. Testam si repetam daca este cazul
  4.1.2 Ajustarea inclinarii la tocul reglabil - Cu un imbus de 3 mm rotim spre dreapta surubul de reglaj amplasata la dreapta balamalei spre interior pentru apropierea foii de usa iar pentru indepartarea foii de usa rotim surubul spre stanga. Testam si repetam daca este cazul.
 

 
 

4.2 Reglarea balamalelor cu suruburi modficarea pozitiei foii de usa.

Pentru ridicarea sau coborârea ușii (reglare pe verticală): Caută șurubul de ajustare verticală, situat de obicei pe partea superioară sau inferioară a balamalei. Rotirea șurubului în sensul acelor de ceasornic ridică ușa, iar rotirea în sens invers o coboară.
Pentru mișcarea ușii în stânga sau dreapta (reglare pe orizontală): Acest șurub de ajustare este plasat pe partea laterală a balamalei. Rotind șurubul într-un sens vei mișca ușa spre stânga, iar în celălalt sens o vei deplasa spre dreapta.
Pentru ajustarea înclinării (înainte și înapoi): Acest șurub este de obicei situat pe partea frontală a balamalei și permite reglarea înclinării ușii, astfel încât să nu se mai frece de cadru sau să fie închisă uniform.


Testarea ușii după fiecare reglaj: După fiecare ajustare, deschide și închide ușa pentru a verifica dacă se mișcă corect. Dacă problema persistă, continuă ajustările până când ușa se aliniază corespunzător.

 

5. Repararea și reconditionarea ușilor de interior

Un alt aspect important al întreținerii ușilor de interior este verificarea periodică a uzurii și abordarea promptă a oricăror probleme. Inspecțiile regulate te pot ajuta să identifici semnele de uzură sau deteriorare înainte ca acestea să devină probleme majore.

Verifică dacă există fisuri, zgârieturi sau alte daune pe suprafața ușii. Dacă observi astfel de probleme, repară-le cât mai curând posibil pentru a preveni agravarea acestora.

Pentru a înțelege cât de important este să acționăm rapid și să sigilăm orice zgârietură sau lovitură a ușii, trebuie să vă gândiți că principalul rol al învelișului ușii este de a proteja mecanic ușa. Odată eliminat, umiditatea poate pătrunde ușor în ușă, generând zone umflate sau desprinse, care nu mai pot fi reparate și necesită înlocuire.

 

(Reparatie facuta cu ceara corectoare + marker corector)

Cel mai de ajutor accesoriu pe care trebuie să îl ai în kitul de mentenanță al ușilor este ceara corectoare. Pretabilă în mod special pentru ușile din lemn sau cu finisaj din lemn, ceara poate fi folosită și pentru ușile de interior laminate sau vopsite, având rolul principal de umplere a zgârieturii.

Ulterior, pentru a ascunde estetic și mai mult zgârietura, se recomandă să folosești markerul corector de mobilă în nuanța cea mai apropiată. Pentru ușile cu folie care imită lemnul, se încearcă reproducerea nervurilor lemnului pentru a masca cât mai bine zona reparată.

Vezi aici o demonstrație despre folosirea batoanelor de ceară corectoare:

 

Ușile vopsite pot fi reparate și cu spray de vopsea dacă se identifică corect codul de culoare sau cu un kit de reparație cu vopsea touch-up. Se recomandă testarea inițială într-o zonă ferită.

De asemenea, verifică integritatea balamalelor, mânerelor și altor accesorii care asigură funcționarea corectă a ușii. Dacă observi că o balama este slăbită sau un mâner este deteriorat, înlocuiește-le imediat pentru a menține funcționalitatea ușii.

Pentru a menține cât mai mult zona reparată, se recomandă folosirea unui spray transparent cu efect lucios sau mat (după caz), care are rol de protecție și de sigilare a zonei reparate. Ulterior, în procesul de curățenie, se va acorda o atenție deosebită zonelor reparate sau recondiționate. Zona va fi curățată doar cu o cârpă cu microfibră umezită cu apă.




Concluzie

Întreținerea ușilor de interior este esențială pentru a le păstra frumoase și funcționale pe termen lung. Aplicarea acestor sfaturi nu doar că va prelungi durata de viață a ușilor tale, dar va contribui și la crearea unui mediu de locuit mai plăcut și confortabil.

Te încurajăm să pui în practică aceste sfaturi și să împărtășești experiențele tale de întreținere cu comunitatea noastră. Împreună, putem învăța și crește pentru a avea case mai frumoase și mai funcționale.
 



BONUS

Și pentru că ai rămas până la finalul articolului, îți oferim 5 Tips & Tricks pentru a-ți ușura munca:
 

1. Amestecă apă călduță cu puțin săpun lichid neutru (de exemplu, pentru vase) și obții un produs de curățenie universal și blând cu suprafețele.

2. Pentru a crea o soluție de lustruire naturală și home-made, folosește o cantitate mică de ulei de măsline amestecat cu suc de lămâie. Aplică câteva picături pe ușă și lustruiește cu o cârpă moale.

3.Ai observat câteva mici ciobituri și lovituri pe ușile tale albe? Sau poate vopseaua a sărit? Sigur ai un corector tip ojă pe birou cu vopsea albă. Folosește-l cu încredere pentru a acoperi zonele afectate, oferind rezultate remarcabile.
 
4. Ai trusa de ceară corectoare, dar nici una nu este nuanța ușii tale? Combină-le! Taie 2 bucățele și pune-le pe o spatulă metalică sau șpaclu. Cu o brichetă, încălzește spatula până cele 2 bucăți se topesc. Amestecă-le, uniformizează culoarea și ajusteaz-o dacă este cazul adăugând mai multe nuanțe. Lasă-le să se răcească și apoi aplică-le pe ușă.
 
5. Zgârieturi albe superficiale pe ușile din lemn sau finisaj de lemn? Le poți face să dispară cu un lac de unghii tip ojă. Folosește o pensulă și aplică lacul direct pe zgârietură, iar aspectul albicios al zgârieturii va dispăre
 

 

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0371 504 203 0756 093 803 ofertare@usi365.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!